zaterdag 12 november 2016

Uitnodiging voor de proeverij Zuidelijke Cotes du Rhone m.m.v. Wim Van Edom

Uitnodiging voor de proeverij Zuidelijke Cotes du Rhone m.m.v. Wim Van Edom
Chansons van Georges Brassens door Brasserie Croque-Notes
Faculty Club, Lemairezaal - vrijdag 25 november - 20u
Wat een speelse ziel
is de ziel van de wijn!
Pottenbakker, maak voor deze ziel
kannen met gladde wanden.
En maak de rondingen van de bekers
met liefde, zodat de ziel van de wijn
het aardewerk zacht kan strelen.
Omar Khayyam
Beste wijnvrienden,

De degustatie van 21 oktober was er eentje om U tegen te zeggen. De sfeer zat goed, de wijnen waren goed tot zeer goed en het blind proeven blijft een leuke bezigheid, zelfs voor wie er vaak naast zit.

We richten onze aandacht nu even noordelijker maar toch nog zuidelijk genoeg. Want de zuidelijke Cotes du Rhone staat op het programma. Helemaal geen onbekende voor ons en ook de presentator voor vanavond, Wim Van Edom, is ons vertrouwd. Vooreerst natuurlijk als lid van VinoForum, wijnkenner par excellence, maar ook als presentator van de wijndegustatie van de wijnen uit de Piemonte (2014).
De Rhonevallei vormt een enorm wijngebied. Daarom beperken we ons tot een deelgebied: de zuidelijke Rhone - ook wel eens Rhone méridional genoemd. Die begint ten zuiden van Montélimar.

Het mediterrane klimaat is een van de opvallende kenmerken die zorgt voor het warme karakter van deze Rhonewijnen. Ook aan druivensoorten geen gebrek hier: vooral grenache, maar ook viognier, syrah, mourvèdre, cinsault, enz., die elk bijdragen tot het typische karakter van de wijnen.

De belangrijkste en tevens de grootste appellatie is die van Chateauneuf-du-Pape. De gebieden Lirac en Tavel liggen op de tegenoverliggende oever van de Rhone. Tavel is vooral gekend om zijn stevige roséwijnen. Andere interessante gebieden zijn de Ventoux en de Lubéron waar vrij lichte rode wijnen, rosé en lichte frisse witte wijnen geproduceerd worden.

En deze avond is er ook plaats voor cultuur, in het bijzonder voor muziek met een Frans accent. Hiervoor doen we een beroep op de muzikanten van Brasserie Croque-Notes: Jo Vermeulen (zang en gitaar) en Kris Van Daele (contrabas). De naam van de groep verwijst naar de Brassens-klassieker 'La princesse et le croque–notes'. Succes verzekerd!

Het gerecht dat ons wordt geserveerd is: Biefstukje van Ardens hert met gekarameliseerde jonagold, chiconnettes uit de streek, crème van spruitjes en jus met rode wijn.

Praktische afspraken:
Plaats en tijdstip: Faculty Club, Lemairezaal
Datum: 25 november 20u
De prijs voor de schotel bedraagt 25€. Vriendelijk verzoek uw deelname meteen te bevestigen bij Annie en dat uiterlijk tegen donderdag 17 november.

Het bestuur rekent op jullie talrijke opkomst op deze bijzondere proeverij.
Een vineuze groet van Jan, Freddy, Willy, Annie, Marc, Bart en Geert

0 reactie(s):

Een reactie posten