donderdag 30 mei 2013

Uitnodiging voor de proeverij Hongarije met Louis Verschueren

Uitnodiging voor de proeverij Hongarije met Louis Verschueren 
Faculty Club, Bisschopskamer - vrijdag 14 juni - 20u

Glas en geheugen
 Dag druiven, tot de volgende zomer.
Het jaar zal heel lang zijn. De wijn
die van jullie gemaakt wordt schenkt
zoet vergeten, maar
jullie zijn helder en wakker, glas en
geheugen.
 Yehuda Amichai 

Beste wijnvrienden,

Na onze geslaagde proefavond rond food pairing mogen we zeggen dat we er in geslaagd waren om lekkere combinaties te maken tussen de aspergegerechtjes die de Faculty Club voor ons had klaargemaakt en de wijnen die het bestuur had uitgekozen. De lekkere magnums Pouilly Fumé van Dom. Chatelain uit 2002 uit Willy’s kelder waren zeker de climax van de avond.

Intussen hebben een aantal onder jullie ook kunnen genieten van onze uitstap naar het Heuvelland. Gelukkig bleven we van regen gespaard en konden we genieten van het prachtige landschap, en kregen we de kans de wijngaarden ook even te verkennen. Deze Vlaamse wijnen kunnen misschien (nog) niet concurreren met de wijnen die we tijdens onze proeverijen gewoonlijk serveren, maar althans de gedreven en interessante uitleg die we kregen van de wijnbouwers uit het Heuvelland, maakten van het bezoek een zeer boeiende belevenis. Het afrondend bezoek aan Brouwerij De Kroon en de rondleiding van Prof. Delvaux, die ons introduceerde in de bier(proef)cultuur, vormden zeker ook een meerwaarde voor de bierliefhebbers onder ons.

Nu komt onze laatste proeverij van dit werkjaar in zicht. We ronden dit jaar af met een stapje in het onbekende. We hebben gekozen voor een kennismaking met de wijnen uit Hongarije. We doen hiervoor geen beroep op een commerciële wijnhandelaar, maar op een deskundige lesgever van Syntra, iemand die ook het diploma Sommelier Conseil behaalde aan de Université du Vin van Suze-la-Rousse, m.n. Louis Verschueren uit Bonheiden. Hij heeft zich intussen erg vertrouwd gemaakt met de wijnen van de Balkan, zowel van het vroegere Joegoslavië als die van Hongarije.

We zullen vast en zeker kennis maken met wijnregio’s die ons minder bekend zijn en druiven waar we nog niet van gehoord hebben. De Hongaren slagen er echter steeds beter in om, gesteund door belangrijke investeringen uit West-Europa, mooie producten te maken die het ontdekken waard zijn.

Wij kijken alvast uit naar een boeiende avond om deze wijnen te ontdekken en onze kennis van dit “nieuwe oude wijnland” te vergroten. U heeft zeker al wel eens gehoord of geproefd van de lekkere zoete wijnen van Tokaj, of misschien ook wel gehoord van Eger Bikaver, de donkere bijna zwarte wijn, “stierenbloed” genaamd. Maar dit wijnland heeft nog zoveel meer in petto, gaande van wijnen op basis van de bekendste internationale druivensoorten als cabernet sauvignon en merlot, tot schitterende wijnpareltjes op basis van allochtone druiven of druiven die je nagenoeg alleen in de Balkanlanden aantreft. Wij kijken uit naar uw deelname.

De Faculty Club serveert ons die avond: Lamsbout rosé gebakken met tapenade van artisjok, pesto van basilicum en lookkroketjes

Praktische afspraken:
Datum, plaats en tijdstip: vrijdag 14 juni, Faculty Club, Bisschopskamer om 20u.
De prijs voor de schotel bedraagt zoals steeds 23€.
Vriendelijk verzoek uw deelname te bevestigen bij Annie en dit uiterlijk tegen vrijdag 7 juni.

Met vineuze groet, uw bestuur: Jan, Jo, Freddy, Annie, Jeroen en Willy

0 reactie(s):

Een reactie posten