maandag 21 april 2025

Proeverij - Griekse wijnen

Faculty Club Lemairezaal
25 april 2025, 20.00 uur


Beste wijnliefhebbers


Op vrijdag 25 april dompelen we ons onder in het zonovergoten Griekenland. Onder de deskundige begeleiding van sommelier conseil Louis Verschueren nemen we jullie mee op een ontdekkingstocht door de rijke wereld van de Griekse wijnen.

Griekenland – of Hellas – is niet alleen de bakermat van onze westerse cultuur, maar ook de oorsprong van de Europese wijnbouw, die zo’n 3.500 jaar geleden begon. Vanuit Griekenland verspreidden de druif en het vakmanschap van wijn maken zich langs de Middellandse Zee, een invloed die tot op de dag van vandaag zichtbaar is in namen van druiven zoals Greco di Tufo en Grechetto.

Louis laat ons kennismaken met bijzondere, inheemse druivenrassen zoals Assyrtiko, Roditis, Agiorgitiko en Xinomavro – de parels van het Griekse vasteland.

Wist je dat het eerste werk van Hercules het verslaan van de leeuw van Nemea was? Misschien proef je wel iets van die kracht in de wijnen uit Nemea, die vaak worden omschreven als "Herculesbloed".

Het verhaal van Griekse wijn is nauw verbonden met Dionysus, de god van de wijn. Hij leerde de mensen hoe ze wijn moesten maken en gebruikte zijn gave om mensen te verenigen. Samen met zijn vrolijke stoet volgelingen verspreidde hij de kunst van het wijn maken over de wereld. Wijn bracht niet alleen vreugde, maar verbond ook mensen met elkaar – precies wat wij op deze avond hopen te doen.


0 reactie(s):

Een reactie posten