maandag 23 januari 2023

Proeverij - Rhônewijnen

Vrijdag 27 januari 2023, om 20 uur
Faculty Club, Bisschopskamer



Beste wijnvrienden,

Met dit klassieke beginvers van Herman Gorter wil ik het nieuwe wijnjaar begroeten. Met de wetenschap dat het niet elke dag zo zal zijn maar met de wens dat we het elke dag zo mogen aanvoelen! Elke dag, de dag die zich openvouwt als een belofte! Er zijn slechtere vooruitzichten!

Het jaar 2023 is al een poosje aan het voortkabbelen op zijn oude vertrouwde ritme: wat zon, wat regen, wat wind en vele wensen voor het nieuwe jaar!
Op de valreep wil het bestuur van Vinoforum daar zijn wensen aan toevoegen voor een ‘goed’ wijnjaar met veel proefplezier. 

Om die belofte concreter te maken, nodigen we jullie uit op vrijdag, 27 januari 2023 voor een echte topproeverij - eentje om in te lijsten: de Rhônewijnen!

Wisten jullie trouwens dat België het land is waarnaar de meeste wijn uit de Rhônevallei geëxporteerd wordt, meer dan naar Groot - Brittannië en de Verenigde Staten? Dat is een van de redenen waarom we voor onze eerste degustatie van 2023 de schijnwerper nog eens op die Rhônevallei willen zetten. 

Van Lyon tot Avignon, ruim 200 km lang, stroomt deze machtige rivier, de Rhône, die ontspringt in Zwitserland, tussen de indrukwekkende wijngaarden, richting de Middellandse zee. Marsanne, rousanne, viognier, … in wit; grenache, syrah, mourvèdre, … in rood; dat zijn zowat de (belangrijkste) druivensoorten in de Rhônevallei.

Die druivensoorten gedijen erg goed in de Rhônevallei. Dankzij het klimaat en de ondergrond worden daar prachtige klassieke en wereldberoemde wijnen geproduceerd.

In onze Rhônedegustatie van 27 januari presenteren we jullie Saint-Péray en Condrieu in wit; Lirac, Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, Cornas en Côte-Rôtie in rood. Stuk voor stuk namen die klinken als een klok in wijnland. Wijnen uit topappellaties dus en daar hebben we dan nog eens de betere wijnbouwers uit gekozen.

Die selectie was trouwens niet zo eenvoudig, want het was onvermijdelijk dat we andere prachtige appellaties, zoals bijvoorbeeld Hermitage, aan ons moesten laten voorbijgaan.
Het was vaak een moeilijke keuze. Naar welke rode wijnen gaat onze voorkeur: de vollere wijnen uit de zuidelijke Rhône of de strakkere uit de noordelijke appellaties? Wij zullen het kunnen ontdekken tijdens deze echte topdegustatie.

0 reactie(s):

Een reactie posten