maandag 7 november 2022

Proeverij - Van wijnboer tot wijnrek: het belang van eigen botteling versus domeinwijnen bij Delhaize

18 november 2022 om 20 uur
Faculty Club Lemairezaal


Beste wijnvrienden

De herfst begint lelijk huis te houden, blaren zien het niet meer zitten en gaan massaal in staking, de temperaturen dalen nu uiteindelijk toch, de wind trekt aan, het wordt mogelijk bar en boos. Kortom hoog tijd om ons heil te zoeken bij een gezellig glaasje wijn en een stevige proeverij. Dus: tijd voor de volgende proeverij van Vinoforum op 18 november.

En Vinoforum heeft iets leuks in de aanbieding. Jullie vernamen het al in de pers of op de sociale media: Delhaize opende in Kobbegem de grootste ultramoderne wijnbottelarij van de Benelux met een oppervlakte van 9.500 m2, waar ieder jaar het equivalent van 14 Olympische zwembaden gebotteld kan worden, met een opslagcapaciteit van 3 miljoen liter wijn. De helft van de verkochte flessen bij Delhaize komen van deze bottelarij en heet 'eigen botteling' - de andere flessen komen van het domein.

Op 18 november willen we ons wagen aan het beoordelen van enkele van die wijnen, ons gepresenteerd door Anouck Delaere, dochter van onze collega en medelid Pierre.

Anouck is category & sourcing manager wijn bij Aholddelhaize sinds 2014.

Ze is bio-ingenieur van opleiding. En heeft gestudeerd aan de Stellenbosch University Viticulture and Oenology, Zuid-Afrika. Momenteel is ze verantwoordelijk voor regio’s Bourgogne, Beaujolais, Provence, Spanje, Portugal en Zuid-Afrika, wat ongeveer gelijk staat met €100 miljoen in sales en de jaarlijkse verkoop van 15 miljoen flessen.

Wat verstaan we onder sourcing? Dat is het proeven en het blenden van de wijnen, de selectie en kwaliteit, de aankoop van de volumes, prijsnegotiatie en tot slot het contract. Zowel voor eigen merk als voor domeinwijnen. Wat is dan category management? Dat is plannen van promoties, bepaling van assortiment en verkoopsprijs.

Onze proeverij van vrijdag 18 november draait nu om het proeven van telkens vergelijkbare wijnen, de ene eigen botteling van Delhaize, de andere afkomstig van het domein.

En dat proeven gaan we blind doen. We proberen te achterhalen welke wijn gebotteld werd door Delhaize en welke wijn een domeinwijn is.

Interessant en uitdagend? Het belooft alvast een bijzondere proeverij te worden en mogelijk krijg je nog wel een tip of inspiratie voor de komende feestdagen.

0 reactie(s):

Een reactie posten