maandag 10 oktober 2022

Proeverij - Alle Franse crémants

Faculty Club Bisschopskamer
21 oktober 2022, 20 uur


Beste wijnvrienden

Tijdens onze algemene vergadering en eerste degustatie van het nieuwe proefjaar deden we de oversteek naar de Verenigde Staten en degusteerden wijnen uit de regio van Finger Lakes (New York State). Voor onze volgende degustatie keren we terug naar het hart van de Europese wijnbouw en voor velen nog steeds hèt referentiepunt. Je weet meteen dat we het over Frankrijk hebben.

Onder het motto: ‘Zeg niet zomaar schuimwijn tegen een Franse crémant!’ heeft het bestuur voor onze tweede degustatie de bijzondere invalshoek gekozen op ontdekking te gaan naar de crémants van Frankrijk. 

Dat de verkoop van schuimwijn al geruime tijd in de lift zit, is geen nieuws. Bubbels, schuimwijn, cava, prosecco, pét-nat (pétillant naturel), champagne, Sekt, … als het maar schuimt, bubbelt en prikt! In heel wat regio’s en landen is men schuimwijn beginnen te produceren, onder meer in eigen land, waar de schuimwijnen het grootste deel van de productie uitmaken. De kwaliteit ervan stijgt van jaar tot jaar maar de Fransen blijven toch de toon zetten.  

De Franse wijnwetgeving, ook overgenomen door Europa, bepaalt wat we champagne mogen noemen en wat als crémant bestempeld wordt. Of hoe je moet omgaan met benamingen als “vin mousseux” of “pétillant”. Voor heel veel schuimwijnproducenten vormt dat kader het referentiepunt. 

Die wetgeving over de Franse champagne en crémants is heel specifiek en regionaal en geografisch afgelijnd. Voor champagne zijn we daar al mee vertrouwd. Maar om het even welke schuimwijn mag zich in Frankrijk niet zomaar “crémant” noemen. Daar zijn specifieke regels voor uitgewerkt. We willen tijdens onze proeverij graag even stilstaan bij de verschillen tussen die verschillende stijlen van de acht Franse crémants. 

De bestuursleden kregen de opdracht een crémant uit een specifieke regio in Frankrijk te selecteren en aan jullie voor te stellen. Maar met zeven bestuursleden kom je natuurlijk maar aan zeven crémants. Een oplettende aanwezige op de laatste proeverij maakte er ons attent op dat de Franse wijnwetgeving wel acht crémants heeft erkend. Dus heeft de voorzitter het op zich genomen ook die achtste crémant in het proefgamma te steken. Hij zal ons ook introduceren in de verschillen tussen al die Franse crémants.

Het belooft alvast een sprankelende avond te worden en mogelijk krijg je nog  wel een tip of inspiratie voor de komende feestdagen. Kwestie van eens iets anders te serveren dan champagne!

0 reactie(s):

Een reactie posten