zondag 27 oktober 2013

Uitnodiging voor de proeverij wijn uit Zuid-Amerika m.m.v. Mark Deurinck

Uitnodiging voor de proeverij wijn uit Zuid-Amerika m.m.v. Mark Deurinck
Faculty Club, Bisschopskamer - vrijdag 15 november - 20u

Ik houd van het licht
van een fles pientere wijn
op tafel,
terwijl we praten.
 Dat ze hem drinken,
dat ze zich in iedere druppel goud
of beker van topaas
of purperen lepel
herinneren dat de herfst zwoegde
tot de kruiken met wijn waren
gevuld… 
 Pablo Neruda

Beste wijnvrienden, 

Sedert heel wat jaren kijken we niet meer vreemd op van wijnen uit Zuid-Amerika in het ruime assortiment dat ons ter beschikking staat. Vooral Chileense wijnen zijn intussen ingeburgerd en kennen een grote afzet. De wijncultuur in Latijns-Amerika gaat al terug tot de kolonisering door de Spanjaarden en Portugezen en kreeg later een bijkomende stimulans door de migratie van Italianen, Basken en Duitsers. Dus bestaat er heel wat verwantschap tussen hun wijncultuur en de Europese. We zullen op vrijdag 15 november de proef op de som nemen en zien of dat ook zo is! Het wordt een hele uitdaging om u aan de hand van 8 wijnen een heel continent te laten ontdekken.

Daarom zullen we vooral aandacht besteden aan wijnen die van de malbec- en carmenèredruif worden gemaakt. Ze worden intussen beschouwd als de respectieve nationale druiven van Argentinië en Chili, hoewel ze uit Europa werden ingevoerd. Ook de torrontésdruif kan niet op ons proeflijstje ontbreken! De volbloed rode wijnen van malbec en carmenère zijn vaak de perfecte begeleiders van stevige schotels. In deze periode van het jaar met het ruime aanbod van wild en boschampignons lijkt het ons een geschikt moment om u hiermee te vergasten.


Om deze avond in te leiden en ons te begeleiden in het proefproces doen we een beroep op kennis uit eigen huis. Ons Vinoforumlid Mark Deurinck, tevens voorzitter van onze Leuvense zusterorganisatie Amicitia, zal ons de nodige deskundige uitleg en toelichting verschaffen bij de Latijns-Amerikaanse wijncultuur en de geselecteerde wijnen. De wijnclub Amicitia trok immers vorig jaar voor enkele weken naar Zuid-Amerika om daar de lokale wijn(bouw) proefondervindelijk te ontdekken. We zijn verheugd dat we op Marks expertise kunnen rekenen en hopen er een geslaagde avond van te maken.

Mogen we u vragen om deze keer eens een inspanning te doen om snel in te schrijven. Onze secretaris (Annie) vertrekt immers op bezoek naar haar zoon, onze oud-secretaris Jeroen, op 6 november. Graag zouden we voordien reeds een goede indicatie hebben van de leden die zullen deelnemen aan deze proefavond. Dat maakt het voor het bestuur wat makkelijker om het proces van de inschrijvingen op te volgen en de contacten met de Faculty Club te stroomlijnen.

Als maaltijd serveert de Faculty Club ons: Biefstukje van hertenkalf met gekarameliseerde jonagold, crème van knolselder, compote van veenbessen en amandelaardappeltjes.

Praktische afspraken:
Plaats: Faculty Club, Bisschopskamer
Datum en uur: vrijdag 15 november, 20u
Prijs voor de schotel: 23€

Vriendelijk verzoek uw deelname te bevestigen bij Annie en dit uiterlijk tegen donderdag 31 oktober. Het bestuur rekent op jullie talrijke opkomst voor een proeverij om U tegen te zeggen.

Een vineuze groet van Jan, Jo, Freddy, Annie, Willy en Marc

0 reactie(s):

Een reactie posten