dinsdag 1 oktober 2013

Algemene vergadering & proeverij: de chardonnaydruif, een wereldburger!

“The autumn comes, a maiden fair
In slenderness and grace,
With nodding rice-stems in her hair
And lilies in her face.
In flowers of grasses she is clad;
And as she moves along,
Birds greet her with their cooing glad
Like bracelets' tinkling song.”
Kalidasa, 5e eeuw (vertaling Arthur W. Ryder)

Algemene vergadering & proeverij: de chardonnaydruif, een wereldburger!
Faculty Club, Bisschopskamer - vrijdag 11 oktober - 19u30!

Beste wijnvrienden,

Op vrijdag 11 oktober gaan we definitief van start met het nieuwe degustatiejaar van VinoForum Dijleland. Met name om 19.30 uur. Vorige week, op 25 september, hebben sommigen onder ons zich op het culinaire pad begeven tijdens de kookhappening in Arenberg. Met succes overigens. We zijn weer heel wat wijzer en bedrevener geworden als keukenchefs. Met dank aan het hele team van Arenberg.

Op 11 oktober beginnen we het jaar zoals steeds met de algemene vergadering om 19u30 stipt. Een eerste wijn, een chardonnay of wat dacht je, een beaujolais blanc, Printemps Gourmand, 2012 van de coöperatieve van Bel Air, brengt ons in de juiste stemming om te luisteren naar de korte uiteenzetting van onze voorzitter en de penningmeester. We krijgen een kort financieel verslag, een terugblik en een vooruitblik op het degustatieprogramma 2013-'14.

Daarna, d.i. omstreeks 20u, start onze eerste proeverij gewijd aan de chardonnaydruif. Al een aantal jaren experimenteren we met een onderzoek naar druivensoorten: in januari 2008 hielden we de populaire druif pinot noir tegen het licht, in 2009 deden we dat met de sauvignon blanc en in 2010 kozen we voor de syrahdruif. In 2012 kwam de merlotdruif dan aan de beurt. Nu richten we het zoeklicht op een wereldburger van formaat: de chardonnaydruif.

Welke chardonnaystijlen zijn er zoal? Is het verschil tussen de chardonnaystijlen minder een kwestie van gebieden, en meer een kwestie van klimaten en technieken? Aan welke technieken en methoden, de Bourgondische of die van de nieuwe wereld, geven we de voorkeur?
We nemen jullie mee naar zes verschillende landen of gebieden: Frankrijk, Duitsland en Italië aan de ene kant, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Californië aan de andere kant.

FYI: De schotel die ons wordt geserveerd is: Het wit van Brabantse kip met fijne mousselines van aardappel, gebakken paddenstoelen, witloof en jonge wortel, truffeljus. Deze schotel wordt ter plaatse betaald en de prijs bedraagt 23€.

Laat vlug weten of jullie komen vóór zondag 6 oktober per e-mail aan Annie.

We hopen op een blij weerzien op 11 oktober om 19u30.

Met vriendelijke groet van je bestuur: Annie, Freddy, Jan, Jo, Marc en Willy.

PS: Wie zijn contributie voor het volgende jaar nog niet betaald zou hebben, hier nog eens de nodige gegevens: 120€ op rekeningnummer: BE72734009943216.

0 reactie(s):

Een reactie posten